Olemme kaikki enemmän tai vähemmän yksin tänä poikkeusaikana ja työpaikan yhteisöllisyys mitataan. Yksin jääminen heikentää hyvinvointia ja työn laatua. Stressi kasvaa ja huolen aiheet saattavat paisua yksin ollessa liian suuriksi. Siksi on hyvä miettiä miten työyhteisössä voidaan lisätä yhteisöllisyyttä pienillä asioilla.
Erään ystäväni työkaverit pitävät työpäivittäin Teamsin auki ja lyhentävät näin välimatkaa ja kynnystä huikkailla kommentteja ja kysymyksiä toisilleen. Homma toimii kuten toimistollakin eikä jokaista pientä tarkennusta varten tarvitse ottaa puhelinta käteen ja soittaa tai sopia palaveria. Toinen ystävä taas kertoi, että heillä pidetään yhteiset kahvitauot videon välityksellä. Kaikki ottavat kupin kahvia kotonaan ja juttelevat koneen ääressä toisilleen. Yhteys säilyy eikä vapaamuotoisesti ilmaan heiteltyjä ideoita tarvitse säästellä siihen saakka kun joskus pääsemme taas toimistolle. Kun avoimuus on osa yrityskulttuuria ja sisäinen viestintä on toimivaa silloin, kun arki kulkee normaalisti, on se helppoa säilyttää erikoistilanteessakin.
Keräsimme tähän kuusi vinkkiä tiimeille yhteisöllisyyden rakentamiseen poikkeusaikana:
- Jos teillä ei vielä ole tapana pitää viikkopalavereja, aloittakaa nyt! Käykää läpi jokaisen työtilanne, onnistumiset ja haasteet, niin pysytte kärryillä tiimin ja toistenne tilanteesta.
- Tehkää sääntö siitä, että palavereissa laitatte kameran päälle, niin, että näette toistenne kasvot. Bonuksena opetelkaa katsomaan läppärin kameraan kuunnellessanne, niin vastapuoli kokee sen niin, että teillä on katseyhteys ja että olet todella läsnä. Katseyhteys luo välillenne positiivisen yhteyden ja vaikuttaa yhteisöllisyyden kokemukseen.
- Pitäkää kotitoimistolla Teams (tai mikä teillä nyt onkaan käytössänne) auki, kun teette töitä. Näin extempore kysymysten esittäminen on helppoa ja pienet keskustelut voi käydä siinä työn teon lomassa – ihan kuin toimistolla istuessa! Aikaa säästyy puheluilta ja palaverien järjestämiseltä. Bonuksena tulee tunne siitä, että olette yhdessä.
- Perustakaa soittorinki: jokainen soittaa yhdelle työkaverille esimerkiksi kerran viikossa jutellakseen niitä näitä tai työasioita. Näin kaikilla on mahdollisuus tulla kuulluksi, sparrailla ja keskustella luottamuksellisesti.
- Pitäkää virtuaalisia kahvitaukoja tiimin kesken. Ottakaa klo 14 kahvimukit käteen ja laittakaan Teams päälle. Näin ne vapaamuotoisemmin ilmaan heitellyt ideat eivät hautaudu johonkin etätyöläisen lököverkkareiden taskuun
- Mikseivät ne perjantaiset after worksit voisi jatkua virtuaalisina videon välityksellä? Tai ehkä nyt on aika aloittaa perinne, jos sellaista ei teidän yrityksessänne vielä ole.
BONUS: Kehu ja kiitä! Anna hyvää palautetta aina, kun siihen on aihetta. Se on tärkeää hyvinvoinnin kannalta aina, mutta hyvä pitää mielessä varsinkin nyt, kun ihmiset pakertavat yksin työnsä kanssa.
Voit lukea vinkkimme esimiehelle siitä, miten selvitä poikkeusajasta työtehon kärsimättä täältä.
Me selviämme tästä ajasta, kunhan muistamme pitää toisistamme huolta! Jos tarvitsette järjestystä tiimityöhön, ammattitaitoinen ratkaisukeskeinen coach auttaa. Coachin avulla tehdään voimavarojen kautta suunnitelma muutoksen saavuttamiseksi ja tavoitteiden toteutumiseksi.
Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!
Kysy lisää johtamisen ja HR kehityksen palveluista:
BBI johtamisen kehitys
Soita 020 735 0230 tai lähetä sähköpostia [email protected]